Przepisy aloesowe

Od starożytności aloe vera był wykorzystywany w wielu kulturach na wiele sposobów. Świeże liście aloesu lub wyciąg służą do wytwarzania wielu preparatów przeznaczonych do zewnętrznego użytku w postaci płynów, past, maści, w formie zastrzyków i przemywań w schorzeniach wzroku, między innymi w stanie zapalnym rogówki i zapaleniu spojówek, zmianach zwyrodnieniowych, stanach po przeszczepie rogówki, zmętnieniu rogówki, w postaci różnego rodzaju mazideł, zasypek i do wewnętrznego użytku w formie iniekcji, syropów, ekstraktów do zastosowania domięśniowego, podskórnego i doustnego w różnego rodzaju chorobach, m.in. w nieżycie żołądka i
jelit, wrzodach żołądka, wrzodziejącym stanie zapalnym jelita grubego a także dwunastnicy (również z ryzykiem przeobrażenia się w rakowy stan), kurczach mięśni, reumatycznych bólach mięśni, nerwobólach, dychawicy oskrzelowej., Świeży sok i miąższ liści Aloe Vera można stosować prosto na rany, oparzenia, owrzodzenia, uszkodzenia skóry, miejsca ukąszeń, świąd, odleżyny, wysypki. Mając na uwadze, że miąższ aloesowy działa na cały organizm oraz posiada właściwości stymulujące naturalną odporność organizmu i ogólnie wzmacniające, dobrze jest co pewien czas przeprowadzać kurację aloesową. W tym celu samodzielnie możemy przygotować wino aloesowe, miód aloesowy, a do użytku zewnętrznego wyciąg glicerynowy z aloesu i napar aloesowy, bądź też skorzystać niezwykle bogatej oferty produktowej Forever Living Products, niekwestionowanego lidera w produkcji najwyższej jakości produktów aloesowych i sięgnąć po jeden z napojów aloesowych, np. po czysty naturalnie stabilizowany miąższ aloe vera, aloe vera gelly czy też krem aloesowo-propolisowy.