mukopolisacharydy

Mukopolisacharydy znajdujące się w miąższu aloesowym są wielocukrami o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń”. gdyż: przeciwdziałają kumulacji toksyn z jelit do krwiobiegu, tworzą szczelne bariery w ścianach komórek, co chroni je przed atakiem wirusów, oraz zapewniają prawidłowy przepływ ustrojowych płynów. Mukopolisacharydy, które zawiera aloes są idealnym spoiwem komórek,
budujących nasz organizm. Przypuszcza się, że ich niedobór wywołuje infekcje wirusowe, bóle stawowe, bóle korzonkowe, opuchlizny i limfatyczne zastoje, problemy z metabolizmem. Aloe Vera stanowi największą roślinną skarbnicę mukopolisacharydów, które ludzki organizm wytwarza tylko do zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z pożywienia. Zdaniem niektórych naukowców wartość miąższu aloesowego należałoby mierzyć zgodnie z zawartością mukopolisacharydów.