Mukopolisacharydy znajdujące się w miąższu aloesowym
są wielocukrami o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym
składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców
stanowią one „tajną broń”. gdyż:
przeciwdziałają kumulacji toksyn z jelit do krwiobiegu, tworzą
szczelne bariery w ścianach komórek, co chroni je przed atakiem wirusów, oraz zapewniają prawidłowy przepływ ustrojowych płynów.
Mukopolisacharydy, które zawiera aloes są idealnym
spoiwem komórek,
budujących nasz organizm. Przypuszcza się, że ich
niedobór wywołuje infekcje wirusowe, bóle stawowe, bóle korzonkowe,
opuchlizny i limfatyczne zastoje, problemy z metabolizmem. Aloe Vera stanowi największą roślinną skarbnicę
mukopolisacharydów, które ludzki organizm wytwarza tylko do zakończenia
wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z pożywienia. Zdaniem niektórych naukowców wartość miąższu aloesowego należałoby mierzyć zgodnie z zawartością mukopolisacharydów.