Kolendra i rozmaryn

Albo ją pokochasz, albo znienawidzisz. O ile jednak nie przypadła Ci do gustu, to zastanów się nad tym jeszcze raz. Kolendra obfituje w związki, które chronią komórki przed mutacjami, co stanowi jeden z pierwszych kroków w rozwoju chorób nowotworowych. Ma w swojej kompozycji dużą ilość związków działających przeciwbólowo, podobnie jak goździki i kurkuma. Świeża kolendra to doskonały naturalny środek konserwujący do żywności chroniącym mięso przed rozwojem bakterii E.coli. Natomiast nasiona kolendry mają słodkawy, lekko cytrusowy aromat. Przeważnie dostępne są w formie proszku i stanowią
jeden ze składników mieszanki curry. Najświeższe badania jednoznacznie dowodzą, że wyciąg z rozmarynu ogranicza znacznie ilość szkodliwych dla organizmu heterocyklicznych amin, tworzących się w mięsie podczas obróbki termicznej. Dodawaj więc rozmaryn do przypraw przeznaczonych do grillowania. W celu spotęgowania efektu można dorzucić szałwię, oregano oraz bazylię. Rozmaryn dobrze jest stosować do sporządzania sosu pomidorowego, łososia, czy pieczonych ziemniaków. Świetnie nadaje się do przyprawiania ciężkich dań.